Şi, până la urmă, ce este un broch?

Acum vreo 11 luni, scriam aşa-- „un broch este o construcţie tubulară, fără ferestre, cu scop de apărare, ce se întâlneşte doar pe teritoriul Scoţiei de azi şi care datează de prin Epoca Fierului”. Iar experţii consideră că prestigiul de a fi locatarii acestor structuri se poate să fi fost la fel de important ca securitatea pe care structurile o ofereau.
Poate că a venit vremea să adaug un mănunchi de informaţii, având în vedere că numărul de broch-uri explorate de mine a ajuns anul acesta la 4 [un număr mult prea mic, dacă e să ne gândim că sunt peste 500 de astfel de construcţii, în ruine, evident, pe întreg teritoriul scoţian].

  1. Dun Carloway
Dun Carloway; Lewis, Scotia
 
Recunosc, am dezvoltat o fascinaţie ascunsă pentru aceste construcţii. Îmi par aşa, că stau la graniţa dintre mistic şi zorii istoriei înregistrate, fiind aşadar pline de semnificaţii.
Aşa se explică nerăbdarea cu care am colindat Insula Lewis, într-o dimineaţă ploioasă [şi vântoasă] de octombrie, pentru a-l găsi. [Să nu uit să vă spun că în vestul Scoţiei, cazul Hebridelor Interioare şi Exterioare (de faţă), broch-urile sunt denumite „dun”.]
Construit în jurul anului 200 î.e.n., Dun Carloway este unul dintre cele mai bine păstrate broch-uri din întreaga Scoţie. De la o margine la alta, ruinele măsoară 15m şi aproape 9m în înălţime.    

  1. Dun Beag
Dun Beag; Skye, Scotia
 
Sau „Broch-ul cel mic”, aflat la 1 km NV de cochetul sat Struan de pe Insula Skye, pe un deal.
Nu este nici pe departe la fel de impresionant ca Dun Carloway, cu zidurile atingând o înălţime maximă de 2m, însă este o apariţie cel puţin prin privelişte. De remarcat este faptul că săpături au scos la iveală monede din epoci istorice mai recente, aşa că se presupune că Dun Beag a fost locuit până mai de curând.

  1. Broch of Gurness
Broch of Gurness; Orkney, Scotia
 
Ne îndreptăm spre nord, de această dată, mai exact Insulele Orkney. Pe coasta nord-vestică a mainland-ului stă această structură. Este diferită de cele două construcţii din Vest, menţionate anterior. Prin aceea că deţinea un fel de structură adiacentă a unui sat [care, se presupune, este aşezarea cel mai bine conservată dintre toate de acest tip].
Zidurile, în starea lor actuală, ating 4.10m înălţime şi au fost descoperite morminte vikinge din secolul al IX-lea, tot aici.

  1. Broch of Clickimin
Broch of Clickimin; Shetland, Scotia
 
Pentru ultimul nostru popas de azi, mergem şi mai la nord, pe Insulele Shetland. Unde se găseşte şi cel mai bine păstrat broch, Mousa. Şi izolarea insulei îşi spune cuvântul. Din păcate, eu nu am apucat să îl văd, dar am vizitat şi ascultat mărturii interesante despre un alt broch. Controversat de-a dreptul. Şi situat chiar în capitala arhipelagului shetlandez, Lerwick.
Asemeni broch-ului Gurness, şi acest broch prezintă o structură ranforsată, să-i zicem, de apărare. Sub forma unui fort de piatră ce-l înconjoară. Prin ce este el controversat, până la urmă? Prin pietrele de diverse origini, pe care oamenii ce l-au descoperit au hotărât să le utilizeze pentru a-i conferi construcţiei un aspect estetic, cu toate că ale lor cunoştinţe de arheologie şi arhitectură nu prea coincideau cu stadiul iniţial al lucrării. Astfel, vizitându-l, te simţi cumva păcălit şi amuzat în acelaşi timp, în afara sentimentelor de „wow” ce te cuprind când te gândeşti la numărul de ani pe care-l duce în spate.

V-am aprins curiozitatea? -:)

No comments:

© Olivia-Petra Coman, 2019 | Photographer: © Marcel Bancila. Powered by Blogger.